Home / Информации / EЧЕШЕ ,,ВЕЧНИОТ БОГ’’ ОД БАДНИКОВАТА ПОВОРКА ВО ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ

EЧЕШЕ ,,ВЕЧНИОТ БОГ’’ ОД БАДНИКОВАТА ПОВОРКА ВО ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ

По повод Христовото раѓање – Божик, во Кривогаштани  се одржа коледарската поворка со учество на дечињата од основните училишта. Имено, со Бадниковата поворка ja возобновуваме една прекрасна древна традиција, која, веќе насекаде во Македонија, прерасна во еден од најмасовните собири што радосно ги обединува најмладите од целата наша Татковина, огромни групи на деца се собираат за радосно да го најават Христовото Раѓање и да пренесат топла празнична порака, пеејќи ја старата коледарска песна „Вечниот Бог“.

26552568_10212698528070367_726348649_n

Општина Кривогаштани безрезервно ја поддржа оваа иницијатива и ги поздрави учесниците во поворката доделувајќи им пакетчиња со што им се заблагодари што оваа прекрасна традиција заживеа и во нашата општина.

26552775_10212698532990490_1485872904_n

26553050_10212698517230096_1673132004_n

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*