Home / КУЛТУРА

КУЛТУРА

1 ви Јуни “Меѓународен ден на децата”

метнички дела на млади на тема: “Ние сме млади уметници” – Изложба на уметнички слики од децата во нашата градинка ВЕСЕЛО ШТРКЧЕ с.Кривогаштани Општина Кривогаштани во соработка со ЈОУДГ “ВЕСЕЛО ШТРКЧЕ” с.Кривогаштани реализираше ликовна работилница и изложба на уметничките слики ...

Read More »

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТКА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА/ТВОРБИ ОД РЕЦИКЛИРАЧКИ ОТПАД 2019 г.

По 5ти пат општина Кривогаштани, Крушево и подрачното училиште ООУ„Страшо Пинџур“с.Мало Коњари во соработка со МЦМС го распишува конкурсот за изработка на уметнички дела и творби од рециклирани материјали. Конкурост служи за мотивирање на децата и индиректно на нивните родители ...

Read More »

НОВ КУЛТУРЕН БРАН ВО КРИВОГАШТАНИ

Здружението рурален развој Локална Акциона Група Агро Лидер во соработка со Општина Кривогаштани во рамките на културниот викенд организираат фолклорен концерт како и театарска претстава “Семејни Приказни”. Фолклорниот концерт ќе се одржи во кино салата во Кривогаштани на ден 09.11.2019 ...

Read More »

ОДБЕЛЕЖАН ПРАЗНИКОТ ПРОЧКА ВО ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ

Традиционално и оваа година најмладите во општината оние кои најмногу му се радуваат на адетите и традицијата го одбележаа празникот Прочка и со пригодна програма се претставија пред своите родители кои присуствуваа на настанот. Соработката на локалната самоуправа со образовните ...

Read More »

ПРОЧКАРСКА СМЕА ЗА СЕКОГО 2018

Општина Кривогаштани во соработка со ОУ Манчу Матак од Кривогаштани и ОУ Јонче Смугрески од Обршани, по повод празникот Прочка, организира маскенбал на кој ќе учествуваат учениците од двете основни училишта во општината. Маскенбалот ќе се одржи во  Сабота во ...

Read More »

ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА ,,УБАВИЦАТА И ЅВЕРОТ” СЕ ОДИГРА ВО КРИВОГАШТАНИ

Денес во просториите на општинската кино-сала во Кривогаштани се одигра театарската претстава ,,Убавицата и Ѕверот“ во режија на Шенка Колозова а во изведба на театарската група Колозов. Претставата беше изведена за учениците од 1-во до 6-то одделение од О.У Манчу Матак ...

Read More »

Најнови откритиjа на локалитетот Врбјанска чука

Неодамна завршија истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука што се наоѓа меѓу селата Славеј и Врбјани во општина Кривогаштани. Овие мултидисциплинарни истражувања се реализираа како резултат на меѓународната соработка во која беа вклучени Институтот за старословенска култура, Центарот за истражување ...

Read More »

Коњаницата од илинденскиот марш и оваа година дочекана во Кривогаштани

Дваесетина коњаници од Горно Лисиче на 27.08 го почнаа 39  „Илинденски марш 2017“ кој треба да заврши на 2 август во Крушево. Коњаниците кои се на возраст од 18 до 65 години, а меѓу нив има и една девојка, по ...

Read More »

ОПШТИНА КРИВОГШТАНИ ЈА ДОЧЕКУВА КОЊАНИЦАТА ОД ИЛИНДЕНСКИОТ МАРШ

Традицијат во Кривогаштани продолжува, како и секоја година така и оваа општината им приредува традиционален пречек на коњаниците кои јавајќи поминуваат стотици километри се со цел одржување и негување на долгогодишната традиција на одбележувањето на најголемиот национален празник ИЛИНДЕН. Овај ...

Read More »

Продолжуваат истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука

Минатата година се започна со истражување на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука, тумба што се наоѓа во северната половина на Пелагонија, односно меѓу селата Славеј и Врбјани во рамки на општина Кривогаштани. Истражувања дадоа одлични резултати за просторната организација на неолитската ...

Read More »